ЛK Габрово завърши втори етап от международния проект за работа с хора с увреждания

Основният лектор проф. Джули Вандерлинден сподели, че това е първата й среща с българи и е очарована от уменията и емоционалния заряд на всички участници в проекта

01 Dec, 2016

                   От 7 до 12 ноември 2016г. в Габрово белгийски специалисти проведоха обучение на български социални работници за работа с хора с увреждания. Това е втория етап от проекта между Дневния център за възрастни хора с увреждания и белгийските им партньори, финансирано от Провинция Източна Фландрия, Белгия, Лайънс клуб Габрово, белгийската фондация "Хора в помощ на България: Аалст - Габрово" и габровския клуб „Приятели на Белгия“.

 

През 2015г. Лайънс клуб Габрово, заедно с Лайънс клуб Аалст Белгия, завърши първия етап на международен проект: „Работилница за млади възрастни с ментални увреждания“. Идеята за реализиране на целия проект се дължи на Вили Ван Импе - Почетен Консул на България в Източна Фландрия, който е приятел на нашия клуб.

 

Тази част на проекта се проведе в две основни фази: през м. септември 2016г. в гр. Аалст, Белгия в университетския колеж ODISEE гостуваха седем български специалисти от град Габрово. В първата фаза на проекта, те преминаха курсове по психология, бърза помощ, фармация и долекарска помощ. Втората част се проведе в Габрово в Дневния център на хора с увреждания и представлява приложение на наученото в Белгия как да се прилага на практика. Наблюдение на поведението на потребителите се осъществи в ателие "Готварство" с тема замесване на хляб. След супервизия на лицата със специални потребности, се проведе  обучителна игра,  като специалистите бяха поставени в средата на хора с увреждания.

 

Според директора на Дневния център на хора с увреждания – Росица Димитрова, седмицата е била изключително ползотворна, всички от участниците са придобили много добра мотивация за работата с хора с увреждания. В тези дни са обменени добри практики, дискутирани са интервенции и наблюдения на поведението на потребителите. На практика е обсъдено всичко необходимо в ежедневната грижа към хората с увреждания. Обучителите останаха впечатлени от структурираната среда за заниманията и усмихнатите лица на потребителите.

 

Основният лектор проф. Джули Вандерлинден сподели, че това е първата й среща с българи и е очарована от уменията и емоционалния заряд на всички участници в проекта. Освен това благодари за възможността да посети България и да се учи и тя от нашите специалисти.

 

Направихме обща вечер между приятелите от Лайънс клуб Габрово и обучителите от Белгия.

Благодарим на нашите приятели от Белгия!

 

Коментари (0)

Вашият коментар :