Лайънс клуб Габрово завърши Международен проект за подпомагане на хора с увреждания

18 May, 2016

През 2015г. Лайънс клуб Габрово, заедно с Лайънс клуб Аалст Белгия, се включи в изпълнението на международен проект: „Работилница за млади възрастни с ментални увреждания“, финансиран от Провинция Източна Фландрия, Белгия. Идеята за реализиране на проекта е на Вили Ван Импе - Почетен Консул на България в Източна Фландрия, който е приятел на нашия клуб. Във финансирането на проекта се включи и белгийската фондация "Хора в помощ на България: Аалст- Габрово".

 

Проектът се състои от две основни фази: през м. октомври 2015г. в гр. Аалст, Белгия гостуваха пет потребители и четирима специалисти от Дневен център за възрастни хора с увреждания в град Габрово. В първата фаза на проекта гостуващите българи, заедно с групата от белгийското училище за младежи с увреждания „Хоризонт“ една седмица участваха в работни ателиета. В пътуването на българската група се включи и президента на Лайънс клуб Габрово – Евгения Стефанова, която лично участва в цялата организация и осъществяване на проекта. На 16 октомври в гр. Аалст се проведе пресконференция, на която официални гости са Н.П. Веселин Вълканов – Посланик на Република България в Кралство Белгия; г-н Karim Van Overmeire - Зам.-кмет на Община Аалст и г- жа Ann Van de Steen - Зам.-кмет на Община Аалст. Участниците са приветствани от Н.П Веселин Вълканов - Посланика на Република България в Кралство Белгия. Той изрази всеобщото задоволство от реализацията на този проект и лично поздрави всеки участник в него.
Втората част на проекта се осъществи от 18 до 22 април 2016г. в гр. Габрово с пристигането на група от шест младежи с увреждания и трима специалисти от белгийския Дневен център за хора с увреждания в град Аалст. Една седмица групата общо работи в творчески ателиета, рисува, изработва сувенири.

 

Освен с финансиране, нашият клуб участва активно в дейностите на Дневния център за хора с увреждания в Габрово. Всички гости от Белгия бяха впечатлени от топлото посрещане на българите, от красивата природа и от фолклора на България. Направихме обща вечер с изпълнения на народни танци.

 

Осъществяването на този вълнуващ проект постигна целта си за развиване потенциала на лицата в неравностойно положение, насърчаване и развиване на самостоятелни умения в нова обстановка с подкрепяща среда.

 

Благодарим на нашите приятели от Белгия за съвместната работа. Имаме нови идеи за продължаване на проекта и през следващата година.

 

Коментари (0)

Вашият коментар :